Kohoku House

October 11, 2008


This site is located in a residential region reclaimed on a hill of Yokohama. With neighboring houses lined very close together, the site being tilted to the north, and the neighboring house to the south is two-storied and built on a higher ground, at first it seemed almost impossible to let in light from the south, although the client, a married couple, wanted a small but sunshiny house of one-story just as their child became independent from them.

The roof lets in light through the glass on the top of the tube-shaped windows that are set avoiding shades and eye gaze of the neighbors. The brightness and softness of light differs according to season and time of day, which changes the look of the place. The windows on the roof cut out the sky and constantly project the changes of the nature.

Extract from Torafu